Речник на българския архаизъм

Речник             Добави дума             Приложение (Андроид)             Приложение (Апъл)             Хром допълнение


В българския език и литература се използват множество различни архаизми и диалекти. Те могат да затруднят учениците, които не ги разбират, но също така правят нашия език по-богат. Затова, те не могат да бъдат заменени, за да се улеснят произведенията.

През 2019г. бяха сменени 6000 архаични думи в „Под игото“ на Иван Вазов, което доведе до множество отзиви на различни новинарски компании и индивидуални създатели в Интернет пространството в полза на премахването на тези промени. Това ни вдъхнови да създадем това приложение.

Един от аргументите срещу интеграцията на информационните технологии е необходимостта от много ресурси и средства. Но тук идват на помощ смартфоните на учениците - средство, което досега е използвано, като източник за разсейване.

Смартфоните обаче могат да се превърнат в източник за знание и учение. Почти всеки ученик има достъп до телефон и Интернет, което му позволява да използва тази технология, която от своя страна не носи разход за държавата и МОН да екипира училищата с лаптопи, таблети или хромбуци.